Wat je moet regelen bij jouw zwangerschap
Huisarts / apotheek
Breng hen op de hoogte van je zwangerschap.
Bloedafname bij het laboratorium (rond 12e week)
Bij elke zwangerschap zullen we bloedonderzoek uitvoeren om te kijken naar je bloedgroep, antistoffen, ijzergehalte, suiker en verschillende infectieziektes. Indien je voor de NIPT gekozen hebt, zal dit tegelijkertijd aangevraagd worden.
Inplannen van de 20 weken-echo
Deze afspraak kunnen we tijdens het spreekuur bij ons inplannen nadat je uitgerekende datum bepaald is bij de termijnecho. Je mag ons ook altijd bellen om een afspraak in te plannen.
Zorgverzekeraar bellen/mailen voor een kraampakket
Vraag bij je verzekering een kraampakket aan. Ook wanneer je in het ziekenhuis wil bevallen heb je een kraampakket nodig. Veelal wordt dit pakket vergoed door je verzekeraar. Indien dit niet het geval is, kan je zelf een kraampakket samenstellen. De meeste drogisterijen of babywinkels verkopen kraampakketten.
Kinkhoestvaccinatie
Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Je kunt je baby tegen kinkhoest beschermen door jezelf te laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Dat kan vanaf de 22e week met de 22 wekenprik. De prik zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is daarom gratis. Kijk voor meer informatie op:
Erkenning
Indien je niet gehuwd bent of niet een geregistreerd partnerschap hebt, dienen jullie het ongeboren kind, bij voorkeur, voor de 24e week bij de gemeente te erkennen. Hiervoor moet je telefonisch een afspraak maken.
steenwijkerland.nl >
weststellingwerf.nl >
gemeentewesterveld.nl >
Ouderlijk gezag
Het ouderlijk gezag kan alleen worden aangevraagd als de vader het kind heeft erkend. Voor het indienen van het verzoek heb je het aanvraagformulier ‘Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige’ nodig. Het formulier met de benodigde documenten moeten worden opgestuurd of worden afgegeven bij de rechtbank waar de geboorteplaats van het kind onder valt.
Het ouderlijk gezag aanvragen is gratis. Er zijn wel kosten verbonden aan het opvragen van de benodigde documenten bij de gemeente.
Verlof
Zwangerschapsverlof
Iedere vrouw heeft wettelijk recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Meestal gaat dit verlof 6 weken voor de uitgerekende datum in en loopt het tot en met 10 weken na de daadwerkelijke bevallingsdatum.
Als je eerder bevalt, dan blijft de duur van het verlof 16 weken. Beval je later, dan wordt het verlof ook automatisch langer. Je kunt het zwangerschapsverlof enigszins flexibel opnemen door bijvoorbeeld wat later te stoppen met werken. Ook kun je het uitbreiden met vakantiedagen. Uiteraard is het van belang om dit tijdig met je werkgever of uitkerende instantie te bespreken en dit dan vast te leggen. Bespreek met je werkgever ook de mogelijkheden van ouderschapsverlof.
Kijk op de site van het ministerie van SZW: Zwangerschaps- en bevallingsverlof en ouderschapsverlof
rijksoverheid.nl >
Zwangerschapsverklaring
Je werkgever zal om een zwangerschapsverklaring vragen. Dit is een door ons ondertekende verklaring waarop de uitgerekende datum vermeld staat. Deze verklaring is nodig voor je zwangerschaps- en bevallingsverlof. Na de termijnecho krijg je van ons een zwangerschapsverklaring.
Ouderschapsverlof
Na je zwangerschaps- en bevallingsverlof, kun je ook ouderschapsverlof opnemen. Meestal wordt dit verlof niet doorbetaald. Tijdens je verlof bouw je geen vakantie uren op.
Je hebt recht op 26 weken aaneengesloten verlof. Je kunt ook de uren verdelen over een langere periode, bijvoorbeeld door 1 dag per week vrij te nemen. Je hoeft het ouderschapsverlof niet direct na het zwangerschaps- en bevallingsverlof op te nemen. Je hebt hier recht op tot je kind 8 jaar is.
Hoe je dit verlof wilt inrichten hangt van verschillende factoren af. Overleg dit met je werkgever. Na afloop van de verlofperiode heb je het recht om weer te gaan werken voor het aantal uren dat in je arbeidsovereenkomst staat. De Rijksoverheid geef meer informatie over het ouderschapsverlof.
rijksoverheid.nl >
Financiën/verzekering
Controleer goed je huidige verzekering en overweeg om je verzekering eventueel aan te passen of over te stappen.
Kinderopvang
Het is verstandig om goed na te denken hoe jullie om willen gaan met de opvang van je kind als jij weer gaat werken.
Er zijn verschillende mogelijkheden: opvang door familie, een gastouder of een kinderdagverblijf. Bij opvang bij een gastouder of kinderdagverblijf is het raadzaam om dat al vroeg in de zwangerschap te regelen. Soms is er sprake van wachtlijsten.
Aanmelden poliklinische bevalling
Indien je poliklinisch wil bevallen in de Tjongerschans in Heerenveen, meld je dan aan via hun website, zie tjongerschans.nl >
Voor de Isala in Zwolle hoef je je niet aan te melden.
Kraamzorg (vóór de 16e week)
Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen ander land ter wereld waar vrouwen een verzorgende krijgen die hen ondersteunt tijdens het kraambed.
Een kraamverzorgende blijft ongeveer 8 dagen na de bevalling. De taken van de kraamverzorgende zijn onder andere jou en je partner leren de baby te verzorgen. Ze helpt je met de borstvoeding en leert je/jullie de taal van het kind te begrijpen. Ook zorgt de kraamverzorgende voor de medische controles bij zowel jou als je baby. De kraamverzorgende assisteert ons ook bij de bevalling thuis en in het ziekenhuis.
Het is goed kraamzorg aan te vragen vóór de 16e week. Meestal komt iemand van het kraambureau tussen 25 en 31 weken van je zwangerschap bij je thuis voor een intake. Er wordt informatie gegeven over wat je kan verwachten van kraamzorg. Zij bespreekt je thuissituatie. Tijdens deze kennismaking, kan je je vragen stellen en je wensen kenbaar maken.
Er zijn verschillende kraamzorg bureau’s in de buurt. Ons advies is de sites te bekijken en het kraambureau dat jullie het meest aanspreekt te kiezen.
Cursus en voorlichtingsavonden
Cursus borstvoeding
lalecheleague.nl zie “LLL agenda” of email steenwijk@lalecheleague.nl.
borstvoedingmeppel.nl Voorlichting borstvoeding.
Haptonomie
Joure, Anneke Schmidt. haptotherapieannekeschmidt.nl/ 06-30603854
Hypnobirthing
Emmeloord, Steenwijk en Zwolle. droomgeboorte.nl
Steenwijk, Wolvega, Meppel en omstreken. luna-rose.nl
Rondom geboortezorg
Mensendieck en zwangerschap, Annemiek Benning in Meppel
mensendieckmeppel.nu/zwangerschapsbegeleiding
Samen bevallen
Nijensleek – Marjanne van den Berg
Meppel – Malua te Lintelo
Yoga
Wapserveen, Janneke Maessen yogakunst.nl 06-12991509
Heerenveen, Ankie Westra, yogaheerenveen.nl 0513 541504
ZwangerFit, Havelte
Vanessa van Dieren praktijkfysio.nl 0521-342083
zwanger fit & mama fit, Steenwijk
Actieve sportlessen van Ardie. mamasmomentje.nl 06-15855858
zwangerschapsgym en Yoga
Zwangerschapszwemmen
Heerenveen (Sportstad Heerenveen) sportstad.nl
Meppel badhesselingen.nl/