Borstvoeding en kunstvoeding​

Na de bevalling is de baby soms misselijk en heeft het de eerste 24 uur nog niet veel trek. De baby heeft echter reserves meegekregen via de placenta.

Het is dus geen probleem wanneer je kind de eerste dag niet goed wil drinken aan de borst of uit de fles. Wel is het belangrijk om het aanleggen van de baby toch te stimuleren. Oefening baart kunst tenslotte.

Borstvoeding

Wereldwijd wordt borstvoeding aangeraden als eerste keus voor babyvoeding. Maar waarom?

Voordelen borstvoeding
Meer en meer wordt in onderzoeken bevestigd dat kinderen die borstvoeding hebben gehad een kleinere kans hebben op vele gezondheidsproblemen.

  • Het gaat hierbij onder andere om een verlaagde kans op overgewicht, hoge bloeddruk, infecties aan het maag-darmkanaal, middenoorontsteking, astma, eczeem, diabetes, leukemie, atopie en ziekte van Crohn.
  • Ook zijn er aanwijzingen dat borstgevoede kinderen zich intellectueel en motorisch beter ontwikkelen. Je baby profiteert hiervan optimaal als het ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt.
  • Niet alleen voor je baby heeft borstvoeding veel gezondheidsvoordelen, ook voor jou zijn er voordelen. Denk hierbij aan: sneller herstel van je lichaam, minder kans op borst-, baarmoeder- en eierstokkanker en botontkalking.
  • Daarnaast zijn er ook vele praktische redenen te noemen om borstvoeding te geven. Het is namelijk gratis, altijd op temperatuur en bij de hand!

Direct na de bevalling zorgen de hormonen oxytocine en prolactine ervoor dat de borstvoeding op gang kan komen. Als vervolgens de baby aan de borst drinkt, geeft dit een signaal aan het lichaam om meer melk te maken. Op deze manier ontstaat een mooi systeem van vraag en aanbod.
De eerste borstvoeding wordt colostrum genoemd. Colostrum zorgt voor een beschermend laagje aan de binnenkant van de darmen en bevordert de darmflora. Verder bevat deze eerste borstvoeding een hoog eiwit- en vetgehalte waardoor een paar slokjes (minimaal 8 x per dag, beide borsten) al genoeg zijn voor de eerste 24 uur.

Maar, borstvoeding moet je leren geven. De eerste dagen kost dit tijd en geduld. Bij de één gaat dit makkelijker dan bij de ander. De kraamverzorgende zal je hier iedere dag bij ondersteunen. Wij zijn er ook voor al jullie vragen en kunnen zo nodig een lactatiekundige inschakelen.
Het is verstandig je in de zwangerschap al te verdiepen in het geven van borstvoeding. Het vergroot de kans van slagen van de borstvoeding. Dit kan door het volgen van informatieavond of een borstvoedingscursus. Liever lezen ter voorbereiding? Aanraders zijn onder andere het boek ‘Borstvoeding, compleet handboek voor ouders’ en het boek ‘Borstvoeding’.

Meer informatie over borstvoeding:
borstvoedingnatuurlijk.nl
lalecheleague.nl
nvlborstvoeding.nl 

Borstvoedingscursus:
lalecheleague.nl (In Steenwijk)
borstvoedingmeppel.nl    

Lactatiekundige:
borstvoedingmeppel.nl
lactatiekundigedwingeloo.nl
lactatiekundigelaura.nl (Zwolle)

Kolf huren:

Isala kolfapparaat huren
mensenkinders.nl 
borstvoedingmeppel.nl

Kunstvoeding

Ondanks de voordelen is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om borstvoeding te gaan geven. Er kunnen medische of persoonlijke redenen zijn om niet voor borstvoeding te kiezen. Het belangrijkste is dat je kiest waar je je zelf prettig bij voelt. Kunstvoeding is dan het alternatief. De kraamverzorgende zal jullie begeleiden bij het klaarmaken van de voedingen. Zij maakt ook een schema voor de te geven hoeveelheden.
Als verloskundige zullen wij jullie hierin adviseren.
Na de kraamweek zal het consultatiebureau jullie hier verder in begeleiden.

Omdat je borsten gemaakt zijn om na de bevalling voeding aan te maken, zullen ze hier, ondanks dat je baby er niet aan drinkt, toch op reageren. Dit kan zich uiten in stuwing en melkproductie. Je kan dit enigszins tegengaan door, vanaf direct na de bevalling, een strakke bh te dragen (bij voorkeur een sport bh). Wanneer de stuwing opkomt, is het raadzaam om je borsten dagelijks een paar dagen in te smeren met gekoelde Arniflorgel (VSM).
Neem contact met ons op als er rode, warme plekken op je borsten ontstaan en/of je koorts krijgt.

Heb je besloten kunstvoeding te gaan geven, zorg dan dat je al voor de bevalling startvoeding en flesjes in huis hebt. Koop niet te veel flesjes van één merk. Soms blijkt je kind beter te drinken uit een ander merkflesje. Zorg dat je de kleinste maat speen hebt. Het advies is om te starten met de standaard 1 zuigelingenvoeding van een willekeurig merk.

Info kunstvoeding:
Link naar info betreft kunstvoeding >

Vitamine K en D

Er wordt geadviseerd om vitamine K en D aan jullie baby te geven. Deze vitamines zijn bij iedere apotheek en drogist in druppelvorm verkrijgbaar. Hoeveel druppels er gegeven dienen te worden, staat in de bijsluiter. Het maakt niet uit welk merk je kiest.

Vitamine K

Na de geboorte krijgt de baby vitamine K met jullie toestemming. Deze dosering volstaat voor de eerste week.
Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling. Pas na 3 maanden maken baby’s zelf vitamine K aan. Geef je borstvoeding of minder dan 500ml kunstvoeding per dag ? Het advies is dan om elke dag vanaf de 8e dag tot en met 3 maanden na de geboorte, vitamine K te geven.

Vitamine D

Vitamine D wordt ook vanaf dag 8 geadviseerd. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Je kind heeft dagelijks 10mcg vitamine D nodig tot het vierde levensjaar.

Aanmelden

Wanneer de zwangerschapstest positief is, kun je je al aanmelden bij ons. Hiervoor is geen verwijzing van de huisarts nodig.

Onze spreekuren zijn zowel overdag als ‘s avonds.

Je kunt je aanmelden met dit formulier of bel 0521-740020.

De mail is uitdrukkelijk bedoeld voor het maken van een eerste afspraak en niet voor het stellen van vragen!

Verloskundigepraktijk Steenwijk