Seksualiteit en anticonceptie

Seksualiteit

Er komt een moment na de bevalling dat jullie weer intiem met elkaar willen zijn. Wanneer dit moment is, verschilt zeer sterk per stel. Zodra het bloedverlies gestopt is na de bevalling, kan je in principe weer vrijen omdat de baarmoeder dan weer hersteld is.

De eerste keer gemeenschap kan best spannend zijn. Er is in korte tijd, tijdens de zwangerschap en bevalling, veel gebeurd met je lichaam. Tevens spelen omgevingsfactoren een rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gebroken nachten, overgang van geliefden naar ouders of eventuele hechtingen. Sowieso spelen lichamelijke veranderingen een rol. Maak dit bespreekbaar met elkaar en sta open voor elkaars gevoel hierbij. Forceer niets! Bouw zo nodig de intimiteit weer langzaam op.

Gemeenschap kan de eerste keer wat gevoelig zijn door littekenweefsel. Door verandering van de hormoonhuishouding blijft je vagina bovendien wat droger en je kunt zelf wat meer gespannen zijn. 

Hieronder wat tips die jullie mogelijk zullen helpen:

  • Neem de tijd voor de eerste keer gemeenschap. Bouw het rustig op. Maak eventueel gebruik van perineummassageolie om weer vertrouwd te raken met je eigen lichaam/het lichaam van je partner.
  • Bespreek jullie gevoelens met elkaar!
  • Gebruik de eerste keren glijmiddel.
  • Het is normaal dat de plaats waar de hechtingen zaten gevoelig is of zelfs nog pijn doet. Normaliter zijn deze klachten na een half jaar verdwenen.

Anticonceptie

Het is belangrijk om in de kraamweek na te denken over anticonceptie. Je eisprong kan al binnen vier weken na de bevalling plaatsvinden. Je bent vanaf dat moment dus alweer vruchtbaar. Kijk voor meer informatie op anticonceptie.nl
Jullie zijn natuurlijk van harte welkom bij ons, maar het beste voor je lichaam is toch één jaar te ‘ontzwangeren’.
Er zijn verschillende mogelijkheden:

Dit is de meest gebruikte anticonceptiemethode in Nederland. In deze pil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. Elke dag neem je de pil in op ongeveer hetzelfde tijdstip. Na drie weken heb je een stopweek en daarna begin je weer met de nieuwe strip. Er wordt geadviseerd om binnen 21-28 dagen na de bevalling te beginnen met de pil zodat de eerste strip meteen betrouwbaar is. Begin je later, dan is het verstandig om de eerste zeven dagen van het gebruik van de pil een extra barrièremethode te gebruiken, bijvoorbeeld een condoom.

LET OP: De reguliere anticonceptiepil wordt afgeraden bij vrouwen die borstvoeding geven. Voor deze groep vrouwen is er Cerazett ® , de ‘minipil’. Hier zitten minder hormonen in zodat de borstvoeding niet stagneert. Het is belangrijk dat je deze minipil elke dag op hetzelfde tijdstip inneemt.

Dit is een minder vaak gebruikt middel. Deze pleister plak je op je huid en verwissel je één keer in de week. Dit is een uitkomst voor vrouwen die niet elke dag aan hun anticonceptie willen denken. De pleister bevat hormonen die via je huid de bloedbaan in gaan.

LET OP: De anticonceptiepleister wordt afgeraden bij vrouwen die borstvoeding geven.

Dit is een zachte en flexibele ring die je in je vagina plaatst, vergelijkbaar met een tampon. Door het ontwerp voel je de ring niet en valt deze er niet zomaar uit. Na drie weken haal je hem eruit en heb je één stopweek, net zoals bij de pil. Na de stopweek gebruik je weer een nieuwe anticonceptiering.

LET OP: De anticonceptiering wordt afgeraden bij vrouwen die borstvoeding geven.

De prikpil is een anticonceptiemethode waarbij een arts elke twaalf weken een injectie toedient. Hierbij kun je zelf geen invloed uitoefenen op de timing van je ongesteldheid. Het voordeel is dat je maar één keer in de drie maanden hoeft na te denken over anticonceptie. Een nadeel is dat je geen invloed hebt op je menstruaties. Vaak duurt het ook langer om hierna zwanger te worden.

De prikpil kan veilig gebruikt worden tijdens de borstvoeding.
Wanneer je borstvoeding geeft, dan wordt geadviseerd niet voor zes weken na de bevalling te beginnen.
In geval van kunstvoeding, dan wordt geadviseerd de Sanaya® binnen vijf dagen na de bevalling te starten, de Depo-Provera® binnen achttien dagen na de bevalling.

Het anticonceptiestaafje is een staafje die in je bovenarm geplaatst wordt, Implanon®. Dit staafje geeft continu een lage dosering hormonen af. Het staafje kan drie jaar blijven zitten.

Een voordeel is dat je niet meer aan anticonceptie hoeft te denken. Een nadeel is dat je je menstruatiecyclus niet meer kunt reguleren.
Uit onderzoek is gebleken dat dit anticonceptiemiddel samen met borstvoeding kan. Bij borstvoeding behoort het staafje 4 weken na de bevalling geplaatst te worden. Hierbij wordt na het plaatsen van de Implanon® geadviseerd de eerste 7 dagen een barrièremethode te gebruiken, zoals een condoom.

Bij kunstvoeding is het advies om de Implanon® in te brengen tussen de 21e en 28e dag na de bevalling. Het is dan meteen betrouwbaar.

Hormoonspiraal of koperspiraal.
Een spiraal wordt via de vagina in de baarmoeder gebracht.
Een hormoonspiraal is 5 tot 6 jaar veilig. Een koperspiraal zelfs 10 jaar!

Hormoonspiraal: Mirena® of Kyleena®.
Deze spiralen geven alleen lokaal, in de baarmoeder, hormonen af.
Het Mirena®spiraal mag zes jaar blijven zitten, Kyleena® 5 jaar.
Het hormoonspiraal kan veilig gebruikt worden tijdens de borstvoeding.
Een nadeel van een spiraal kan zijn dat de menstruatiecyclus niet meer te reguleren is.
De één wordt minder erg ongesteld, de ander heeft geen bloedverlies meer of juist tussentijdse bloedingen.
Een voordeel is dat je 5 of 6 jaar lang niet aan anticonceptie hoeft te denken.
Een spiraal kan er bij zwangerschapswens altijd eerder uitgehaald worden.

Het koperspiraal
Het koperspiraal wordt net zoals de hormoonspiralen in de baarmoeder geplaatst.
Een koperspiraal bevat geen hormonen en kan je tot wel 10 jaar beschermen.
Dit anticonceptiemiddel kan veilig gebruikt worden tijdens de borstvoeding.
Een nadeel van het koperspiraal is dat de menstruatiecyclus niet meer te reguleren is.
In het begin heb je vaak een hevigere menstruatie dan je gewend bent. Op den duur krijg je je eigen cyclus terug.
Het voordeel van het koperspiraal is dat je tien jaar lang niet aan anticonceptie hoeft te denken. Een spiraaltje kan er altijd eerder uitgehaald worden.

Het mannencondoom, vrouwencondoom en pessarium.
Vormen van anticonceptie die voor de gemeenschap geplaatst moeten worden. De betrouwbaarheid is sterk afhankelijk van hoe het wordt gebruikt. Echter is zelfs bij correct gebruik, de betrouwbaarheid minder dan bij andere anticonceptiemethoden.

Rubberen hoesje dat zaadcellen opvangt voordat deze in de vagina terechtkomen.

Soort ‘zakje’ met twee buigzame rubberen ringen die aan de uiteinden van de vagina worden geplaatst. Om de betrouwbaarheid te vergroten wordt een zaaddodende crème of pasta geadviseerd.

Kapje van siliconen dat moet worden ingebracht om de baarmoedermond te bedekken. Om de betrouwbaarheid te vergroten wordt een zaaddodende crème of pasta geadviseerd.

Definitieve vorm van anticonceptie.
Alleen wanneer er echt geen kinderwens (meer) is. Het is een betrouwbare methode maar niet 100% betrouwbaar. Er is een kleine kans dat je alsnog zwanger raakt of iemand zwanger maakt na een sterilisatie.

Ook wel vasectomie genoemd.
Hierbij worden de zaadleiders van de man doorgeknipt zodat er geen zaadcellen meer in de prostaat terecht kunnen komen. Een man behoudt wel een normale zaadlozing. In het ejaculaat zitten elleen geen spermacellen meer.
De ingreep duurt ongeveer 30 minuten en wordt gedaan in het ziekenhuis onder plaatselijke verdoving. Het kan zijn dat er 2-3 maanden na de ingreep nog zaadcellen aanwezig zijn in sperma.
Hierom wordt geadviseerd deze tijd aanvullende anticonceptie te gebruiken.
Zes weken na de ingreep wordt opnieuw bekeken of er nog zaadcellen aanwezig zijn.

Ook wel laparoscopie genoemd. De eileiders worden afgeklemd. Het maakt het voor de zaadcellen onmogelijk om de eicellen van de vrouw te bereiken.
De sterilisatie wordt uitgevoerd door middel van een kijkoperatie via de buik. De gynaecoloog schuift een ringetje of klemmetje over de eileiders.
De ingreep duurt ongeveer 30 minuten en wordt gedaan in het ziekenhuis onder narcose.
Bij de nacontrole worden de hechtingen verwijderd.

Aanmelden

Wanneer de zwangerschapstest positief is, kun je je al aanmelden bij ons. Hiervoor is geen verwijzing van de huisarts nodig.

Onze spreekuren zijn zowel overdag als ‘s avonds.

Je kunt je aanmelden met dit formulier of bel 0521-740020.

De mail is uitdrukkelijk bedoeld voor het maken van een eerste afspraak en niet voor het stellen van vragen!

Verloskundigepraktijk Steenwijk