Thuis of in het ziekenhuis

Wanneer je zwangerschap normaal verloopt en er geen aanwijzingen zijn voor complicaties tijdens de bevalling, heb je in Nederland zelf de keuze over de plaats waar je wilt bevallen. Je kunt kiezen voor een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling. Het is belangrijk om op die plek te bevallen waar jij denkt dat je het meeste op je gemak bent.

Zowel thuis als in het ziekenhuis begeleiden wij de bevalling. Wij vinden het fijn om te weten waar jullie voorkeur naar uit gaat. Zo kunnen wij rekening houden met jullie wensen. Je kunt echter op het laatste moment nog van gedachten veranderen. Je zal niet de eerste zijn die er tijdens de bevalling achter komt dat je toch liever thuis blijft, of andersom!

Thuisbevalling

Als er geen medische redenen zijn om de bevalling in het ziekenhuis te laten plaatsvinden, kun je kiezen voor een thuisbevalling. Een thuisbevalling is een veilige manier om je baby geboren te laten worden. Wij hebben alles bij ons om een thuisbevalling prettig en veilig te laten verlopen. Tijdens een thuisbevalling worden wij geassisteerd door een kraamverzorgende. Zij zal er ook voor zorgen dat de plek waar je bent bevallen er weer keurig uitziet. Aan een thuisbevalling zijn geen kosten verbonden.

Wij zijn opgeleid om problemen vroegtijdig te herkennen en hier ook naar te handelen. Indien het niet meer veilig is om thuis te bevallen, zullen wij altijd op tijd naar het ziekenhuis doorverwijzen. Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een ziekenhuisbevalling. Dit komt omdat de verloskundige continue risicoselectie uitvoert en thuis over dezelfde middelen beschikt als bij een ziekenhuisbevalling.

Ziekenhuisbevalling

Wanneer er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen, kun je toch kiezen voor een bevalling in het ziekenhuis. Dat noemen wij een poliklinische bevalling. Het zegt eigenlijk dat je een verloskamer huurt en wij daar je bevalling begeleiden. Niet alle verzekeraars vergoeden een poliklinische bevalling volledig. Informeer hier vooraf naar bij je zorgverzekeraar. Wij begeleiden poliklinische bevallingen in het Tjongerschans Ziekenhuis te Heerenveen en in de Isala te Zwolle. Tijdens een poliklinische bevalling worden wij geassisteerd door een kraamverzorgende.
Voordat we naar het ziekenhuis gaan, zal er eerst een van ons bij je thuis langs komen. Op het moment dat de ontsluiting voldoende is gevorderd, gaan wij naar het ziekenhuis. Het eerste deel van de bevalling verloopt dus altijd thuis.
Verloopt de bevalling zonder complicaties dan mag je enkele uren na de geboorte weer naar huis. Ook ’s nachts. Als jullie het fijn vinden kan er in de nacht ook een kraamverzorgende langskomen om je tips en adviezen te geven om de eerst nacht samen door te komen.

Is er sprake van een medium risk (MR) indicatie, dan beval je op een verloskamer van het ziekenhuis. Je wordt begeleid door je eigen verloskundige met assistentie van een obstetrieverpleegkundige van het ziekenhuis. Als het nodig is, wordt de klinisch verloskundige en/of gynaecoloog ingeschakeld. Maar als alles goed gaat, zie je hen niet. In de meeste gevallen mag je binnen enkele uren na de bevalling ook weer naar huis. Echter is soms een langer verblijf in het ziekenhuis nodig.

Een medium risk indicatie kan te maken hebben met een verhoogd risico door je medische of verloskundige voorgeschiedenis. Soms ontstaat de indicatie tijdens je zwangerschap. Als je hiervoor in aanmerking komt, dan bespreken we dit met je tijdens de zwangerschap. Een medium risk bevalling wordt door de verzekering vanuit het basispakket vergoed. Je hoeft dus geen eigen bijdrage te betalen.

Bij een medische bevalling beval je onder de medische verantwoording van de gynaecoloog: je hebt een medische indicatie. Wanneer je tijdens de zwangerschap door de gynaecoloog begeleid wordt, is er sprake van een medische indicatie. Tijdens de bevalling kan er ook een reden ontstaan om in het ziekenhuis te moeten bevallen. De baby kan in het vruchtwater gepoept hebben, je wilt pijnstilling of de bevalling vordert niet voldoende. In dat geval neemt de arts of klinisch verloskundige de begeleiding van de bevalling van ons over. Indien je een medische indicatie hebt, zijn er geen kosten verbonden aan de bevalling in het ziekenhuis.

Aanmelden

Wanneer de zwangerschapstest positief is, kun je je al aanmelden bij ons. Hiervoor is geen verwijzing van de huisarts nodig.

Onze spreekuren zijn zowel overdag als ‘s avonds.

Je kunt je aanmelden met dit formulier of bel 0521-740020.

De mail is uitdrukkelijk bedoeld voor het maken van een eerste afspraak en niet voor het stellen van vragen!

Verloskundigepraktijk Steenwijk