Je eerste afspraak
Tijdens elk bezoek word je in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen en/of eventuele zorgen te uiten. Je partner of familie is altijd welkom tijdens de controles.
Het eerste bezoek aan de verloskundige vindt plaats rond de 8 à 9 weken. Tijdens deze afspraak zullen wij de eerste echo maken om de zwangerschap te bevestigen en te bepalen hoever je zwanger bent. Deze echo noemen wij de vitaliteitsecho.
We zullen eerst proberen om de echo via je buik te maken (het helpt als je blaas vol is). Wanneer we het via je buik niet goed in beeld kunnen krijgen, dan kunnen we de echo inwendig (vaginaal) maken.
Tijdens dit eerste bezoek zal de intake afgenomen worden. Het is fijn als je de ingevulde vragenlijst, die je bij aanmelding ontvangen hebt, hiervóór al naar ons gemaild hebt.
Als deze gegevens verzameld zijn, kan er direct een inschatting gemaakt worden van eventuele risico’s voor het verdere verloop van je zwangerschap. Ook kan het zijn dat er aan de hand van deze gegevens later in de zwangerschap extra onderzoek zal worden gedaan, zoals een suikertest of een groei-echo.
Verder zullen we tijdens deze afspraak de prenatale screening bespreken (de NIPT, de 13 wekenecho en 20 wekenecho).
Kijk op onderzoekvanmijnongeborenkind.nl voor meer informatie.
Je tweede afspraak
De tweede afspraak is tussen de 10 en 13 weken. Hierbij wordt de termijnecho gemaakt om zo de uitgerekende datum vast te stellen. Wanneer deze datum vastgesteld is, zullen we je een zwangerschapsverklaring meegeven. Je hebt deze nodig om je zwangerschapsverlof met je werkgever te regelen.
Tijdens deze controle zullen we weer de prenatale screening met je bespreken en je zo nodig helpen om een besluit te nemen of je hier al dan niet gebruik van wil maken.
Indien je kiest voor de NIPT, zullen we hier gelijk een digitale aanvraag voor indienen.
De NIPT wordt altijd gecombineerd met het reguliere zwangeren bloedonderzoek (o.a. bloedgroep, Rhesus, ijzergehalte, glucose, infectieziekten) . Onze digitale aanvraag genereert een code die je via e-mail ontvangt. Met deze code kan je telefonisch een afspraak maken met het laboratorium.
Hierna zullen we jullie kennis laten maken met de praktijk en bespreken we zaken die tijdens deze zwangerschap geregeld moeten worden (bijv. kraamzorg).
Je vervolgcontroles
Tijdens elke controle wordt je bloeddruk gemeten en beoordelen we met uitwendig onderzoek de groei van de baby. Vanaf ongeveer 26 weken kunnen we ook aan je buik voelen hoe je baby ligt.
Iedere controle zal er naar het hartje van je baby geluisterd worden, dit kan na 12 weken. Op indicatie zullen we de groei van de baby extra vervolgen door groeiecho’s te maken.
Controle rond 16 weken
We bespreken met je een aantal zaken die geregeld moeten zijn in de zwangerschap. Ook komt de kinkhoestvaccinatie (22 wekenprik) aan bod en wordt het bewegingspatroon van je baby besproken.
Controle rond 20 weken
Indien gewenst wordt de 20-wekenecho gemaakt.Controle rond 24 weken
“Bij deze controle zal het onderwerp borstvoeding versus kunstvoeding besproken worden.”
Indien je in aanmerking komt om de OGTT (suikertest) te doen, krijg je hier voor een verwijzing.
Controle rond 27 weken
Indien je Rhesus D of c negatief getest bent bij het eerste bloedonderzoek, zal er in deze periode een buisje bloed bij je afgenomen worden.
Rhesus D negatief:
Wanneer je in het begin Rhesus D negatief getest bent, dan wordt bij dit bloedonderzoek de Rhesus D-bloedgroep van je kind bepaald.
Wanneer je kind Rhesus D-negatief is, kan je geen antistoffen maken tegen de Rhesus D-bloedgroep van je kind. Er hoeft dan niets te gebeuren.
Indien je kind Rhesus D-positief is bestaat er een kans dat je antistoffen maakt tegen het bloed van je kind. Je krijgt daarom in week 30 van je zwangerschap een injectie met anti-Rhesus D-antistoffen.
Deze injectie maakt de kans erg klein dat je zelf antistoffen gaat vormen die de baby ziek kunnen maken. Je baby merkt hier niets van deze injectie en loopt geen enkel risico.
Na de bevalling krijgt je nog een keer een injectie.
https://www.rivm.nl/documenten/bloedgroep-rhesus-d-negatief
Rhesus c negatief:
Wanneer je in het begin van de zwangerschap Rhesus c-negatief getest bent, onderzoekt het laboratorium rond 27 weken nogmaals of je in de tussentijd geen antistoffen bent gaan vormen tegen Rhesus c.
Als het laboratorium deze antistoffen vindt, is verder onderzoek nodig.
https://www.rivm.nl/documenten/bloedgroep-rhesus-c-negatief
Controle rond 30 weken
Rond 30 weken wordt je Hb (ijzergehalte) gecontroleerd met een vingerprik. De uitslag krijg je meteen te horen.
Op indicatie wordt dit eerder gedaan of zal ander bloedonderzoek worden ingezet.
Controle rond 32 weken
Rond deze periode zullen we het geboorteplan ter sprake brengen.
Vanaf het begin dat je weet dat je zwanger bent, ga je nadenken over hoe je zou willen bevallen. Je kunt je voorbereiden door een zwangerschapscursus te volgen, maar ook door erover te praten met je partner, familie en vriendinnen. Bovendien zijn er veel boeken en tijdschriften te lezen, of kan je via internet informatie vinden. Via deze informatiekanalen kan je bedenken wat je tijdens je bevalling graag zou willen of wat je juist niet fijn vindt. Wat hierbij goed helpt, is het opstellen van een geboorteplan.
Waarom een geboorteplan?
• Je bent al bewust bezig met je bevalling, waardoor je je zo goed mogelijk voorbereid.
• Je laat de verloskundige en andere zorgverleners weten wat je belangrijk vindt, wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan.
• Je kunt samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar bespreken.
• Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.
Wat schrijf je in een geboorteplan?
• Waar je wilt bevallen
• Wie er bij de bevalling mogen zijn
• In welke houding je wilt bevallen
• Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode
• Of je je baby zelf wilt aanpakken
• Wie de navelstreng door mag knippen
• Of je borstvoeding wilt geven
Hier geboorteplan om te downloaden:
https://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/30/geboorteplan
Natuurlijk is het verloop van een bevalling onvoorspelbaar. Ook wanneer de bevalling anders loopt dan dat je van te voren bedacht had. Dit is niet erg. Als het voor jou maar duidelijk is waarom het anders gaat. Ook kan het best zijn dat je tijdens de bevalling op andere gedachten komt dan in je plan stond omschreven. Natuurlijk mag je dan weer andere keuzes maken. De verloskundige zal hier zo goed mogelijk op proberen in te spelen. Indien wij je moeten overdragen tijdens de bevalling aan de gynaecoloog, dan gaat het geboorteplan gewoon mee. Zo is het voor iedere discipline duidelijk wat wensen zijn.
Controle rond 34 weken
Het geboorteplan zal deze controle met je/jullie besproken worden.
Controle rond 36 weken
Rond 35-36 weken vindt de liggingsecho plaats. Hierbij controleren we of de baby met zijn hoofd of billen in het bekken ligt. Tijdens dit consult bespreken we ook de aanstaande bevalling en krijg je belinstructies.
Vanaf nu heb je wekelijks een afspraak bij ons.
Controles na 40 weken
Na je uitgerekende datum is er de mogelijkheid om de start van de bevalling te stimuleren. Dit gebeurt door middel van het ‘strippen’. Met strippen doen we inwendig onderzoek om te voelen of er al wat ontsluiting is. Als dit het geval is proberen we de vliezen los te woelen van de baarmoedermond. We zullen de vliezen dus niet breken tijdens dit onderzoek. Door het strippen komen er prostaglandines vrij: een bevalhormoon dat de baarmoedermond “rijper” maakt en kan zorgen voor de start van de weeën.
Als je nog niet bevallen bent, wordt er een afspraak bij de gynaecoloog ingepland bij circa 41 weken en 3 dagen. Dit noemen we de serotiniteitscontrole. Dan wordt de conditie van jou en je baby beoordeeld met een hartfilmpje van de baby (CTG). Meestal wordt er ook een echo gemaakt om de hoeveelheid vruchtwater op te meten.
Vervolgens wordt tijdens dit consult bij de gynaecoloog besproken wat een inleiding inhoud en een uiterste datum gepland. Als alles er goed uitziet zullen wij de zwangerschap en de bevalling nog begeleiden tot 42 weken. Hierna neemt de gynaecoloog dit over.