Voorbereidingen
Of je voor het eerst gaat bevallen, of dat het de derde keer is: voor de meeste vrouwen (en partners) blijft een bevalling spannend. Wanneer begint het, hoe zal het verlopen, kan ik het aan? Uit ervaring blijkt dat een goede voorbereiding op de bevalling er voor kan zorgen dat je angst en onzekerheid (deels) weggenomen wordt. Hierdoor kun je je vaak beter ontspannen tijdens de weeën. Tijdens de zwangerschap zijn er meerdere manieren om je voor te bereiden op de bevalling. De ene vrouw bereidt zich goed voor door het doen van cursussen en lezen van boeken, terwijl de ander er volledig blanco ingaat. Er is niet één juiste manier; als jij je er maar goed bij voelt!
Wat kan je doen ter voorbereiding?
Lees betrouwbare informatie over bevallen in bijvoorbeeld boeken, folders of betrouwbare websites.
- Stel ons je vragen en deel je onzekerheden
- Bezoek één van de voorlichtingsavonden over de bevalling in het ziekenhuis
- Volg een zwangerschapscursus
- Bespreek jullie geboortewensen, maak indien gewenst een geboorteplan.
- Rust goed uit
Geboorteplan
In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Hierdoor blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.
Het is zeker niet verplicht om een geboorteplan te maken, maar voor sommigen kan het houvast geven tijdens de bevalling. Ben je er altijd van bewust dat je een bevalling niet kunt voorspellen. Een geboorteplan is niet bepalend voor hoe jouw bevalling gaat verlopen. Het is een leidraad van je verwachtingen, ideeën en wensen ten aanzien van de bevalling.
Als je een geboorteplan hebt geschreven is het belangrijk om deze met ons te bespreken. Samen kunnen we bepalen of je wensen haalbaar zijn. Tijdens het spreekuur kunnen we, als dat wenselijk is, extra tijd plannen om je plan door te nemen.
Voor hulp bij het schrijven van een geboorteplan zijn er meerdere voorbeelden online te vinden:
https://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/30/geboorteplan
Benodigdheden
Maak een lijstje met telefoonnummers van mensen die je moet bellen wanneer de bevalling begint. Zorg dat ons mapje met je zwangerschapscontroles binnen handbereik is. Regel eventueel een oppas voor de kinderen.
- Een kraampakket (Dit wordt door sommige verzekeraars verzorgd. Je kunt er ook één aanschaffen via de thuiszorgwinkel of apotheek). Graag de spullen in de doos laten zitten, zo kunnen wij alles goed en snel vinden tijdens de bevalling!
* Onderleggers van 60 x 60 cm 8x
* Kraammatras van 60 x 90 cm 1x
* Inlegverband 1 pak
* Kraamverband 2 pakken
* Vloeibare, desinfecterende zeep
* Steriele gaascompressen 10 x 10 cm , 10 stuks
* Navelklem of cordring 1x
* Wondcompressen 8.5 x 5 cl
* Alcohol 70% 1 flesje - Matrasbeschermer
- Het bed moet minimaal 70-80 cm hoog zijn. Je kunt je bed verhogen door gebruik te maken van klossen (deze kun je huren bij Medipoint. Een bierkrat werkt ook goed).
- Goede buitenverlichting en een duidelijk zichtbaar huisnummer.
- Zorg voor een bed (bij voorkeur op de begane grond) op hoogte (minimaal 70-80cm).
- Tijdens de bevalling is het handig je huis te verwarmen tot ongeveer 23°C.
- Zorg voor een goede (zak)lamp.
- Twee aluminium kruiken.
- +/- tien hydrofiele luiers.
- Een thermometer (liefst twee)
- Twee emmers met vuilniszakken bij het bed.
- Als je graag thuis in bad wilt bevallen is het belangrijk een bevalbad te huren. Dit kan kan o.a. bij: birthpoolinabox.nl en bevalbad Nijeveen
- Soms moet je tijdens de bevalling nog naar het ziekenhuis. Zorg er daarom voor dat je een tas klaar hebt staan met daarin toiletspullen, ondergoed, schone kleren, pyjama, babykleertjes, fototoestel en/of videocamera, je ponskaartje van het ziekenhuis en de zwangerschapsgegevens.
- Kleding voor tijdens en na de bevalling.
- Babykleertjes (een pakje of broekje en truitje, een romper, sokjes, 2 mutsjes, omslagdoek, maar ook een jas en een dekentje voor de baby).
- Maxi Cosi.
- Toiletspullen.
- Ponsplaatje / legitimatie.
- Zwangerschapskaart.
- Fototoestel of camera, zorg ervoor dat deze is opgeladen.
- Oplader telefoon.