Zwangerschap ABC

Zwangerschap ABC

Als je zwanger bent, dan wil je weten waar je aan toe bent. Is deze klacht normaal? Kan ik er wat aan doen? Die vragen willen we op deze pagina’s beantwoorden.
Het zwangerschaps-ABC: Zwangerschapsadviezen en veelvoorkomende klachten.

Aambeien

Aambeien

Het zwangerschapshormoon progesteron heeft een verslappende werking op de spieren. Zo ook de spieren in de wanden van de bloedvaten. Door het progesteron werken ook de darmen trager met het gevolg dat er meer vocht aan de ontlasting onttrokken wordt en deze harder wordt.

Door harde ontlasting en lang persen kunnen aambeien ontstaan. Voorkom harde ontlasting door ruim twee liter te drinken per dag. Probeer zoveel mogelijk vezelrijke producten te eten, zoals bruin brood, groente, volkoren producten, rauwkost en fruit. Ga als je aandrang hebt, direct naar het toilet en blijf daar niet te lang zitten. Je mag gerust kortdurende persen.
Aambeien kunnen ook ontstaan zonder dat je last hebt van obstipatie. Dit wordt dan veroorzaakt door de zware druk van de zwangere baarmoeder op de bekkenbodem.

Alcohol

Alcohol

d Folder wat je moet weten over alcohol roken drugs en zwangerschapGebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
Geen alcohol is de veiligste optie ten tijde van de bevruchting, zwangerschap en borstvoeding, lees meer op de volgende website:
STAP – Stichting alcoholpreventie: Zwanger? … en alcohol?

Bandenpijn

Bandenpijn

Bandenpijn is een normale en veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. De banden die de meeste klachten geven, zijn de banden die zowel links als rechts vanuit de bovenkant van de baarmoeder, langs de baarmoeder en dan via het lieskanaal naar de binnenkant van de grote schaamlippen lopen. Deze banden worden als elastiekjes uitgerekt tijdens het groter worden van de baarmoeder. Bij een plotselinge beweging worden deze banden nog eens extra opgerekt en dat kan een vervelende stekende pijn geven of een zeurend gevoel. Dit kan onder meer gebeuren bij hoesten, bij het opstaan, bij omdraaien in bed, bij lopen en aan het einde van de dag als je lichaam moe is. Deze pijn kan de hele zwangerschap en ook in de kraamweek voorkomen. Probeer plotselinge bewegingen te vermijden. Warmte op de pijnlijke plek met een kruik, douche of bad doet vaak wonderen. Ook door even rustig te liggen merk je dat de pijn overgaat.

Blaasontsteking

Blaasontsteking

Tijdens de zwangerschap geeft een blaasontsteking vaak niet de typische klachten zoals een branderig gevoel tijdens of na het plassen en vaak plassen (dit moet je toch al!), maar een blaasontsteking uit zich vooral als een zeurende buikpijn voornamelijk onderin de buik of harde buiken. Wanneer je deze klachten hebt, meldt dit dan aan ons. We zullen de klachten met je doorspreken en indien nodig je urine laten controleren bij de huisarts en je gericht advies geven.
Als je een blaasontsteking hebt, krijg je een antibioticakuur door de huisarts voorgeschreven. Vraag altijd even aan de apotheker of je deze medicijnen mag nemen in de zwangerschap. Drink extra veel water en gebruik extra veel producten waar Vitamine C in zit (kiwi, sinaasappel(sap), Cranberrysap, grapefruit(sap)). Dit verlaagt de zuurgraad in de blaas waardoor de bacteriën sneller dood gaan. Maak de antibioticakuur altijd af en laat daarna je urine controleren om te kijken of de blaasontsteking echt over is. Dit alles is belangrijk omdat een blaasontsteking voortijdige weeën kan geven. Als je denkt dat het bovenstaande op jou van toepassing is, neem dan altijd even contact op met ons.

Bloedverlies

Bloedverlies

In het begin van de zwangerschap kan er mogelijk wat bloedverlies zijn. Dit hoeft op zich niets te betekenen.
Rond de tijd dat je eigenlijk weer ongesteld zou moeten worden, wordt soms wat bloedverlies gezien. Waarschijnlijk is dat hormonaal bepaald en dit heeft geen consequenties.
Wanneer je ongeveer twee weken overtijd bent, kan dit bloedverlies het gevolg zijn van de innesteling van de placenta in de baarmoeder. Dit is onschuldig.

Je kunt ook bloedverlies hebben na het vrijen. De baarmoedermond is in de zwangerschap zeer goed doorbloed en bloedt vrij snel bij aanraking. Dit kan echter geen kwaad voor de zwangerschap. Enkele dagen nadien kun je nog iets bruinige afscheiding hebben.

Helaas kan bloedverlies ook een eerste teken zijn van een miskraam. Vaak gaat dit gepaard met buikpijn, soms heviger dan bij een menstruatie. Indien je helderrood bloedverlies hebt tussen de 8 en 12 weken kunnen we een echo maken om te controleren of de zwangerschap nog in orde is of dat er toch sprake is van een miskraam.

Aan het einde van de zwangerschap kun je af en toe wat slijmerig  (bruin) bloed verliezen; de slijmprop. De slijmprop sluit tijdens de zwangerschap de baarmoedermond af. Het verliezen van deze slijmprop houdt niet automatisch in dat de bevalling begint, maar is een teken dat  het einde van de zwangerschap nadert.

Wanneer er sprake is van helderrood bloedverlies, dat zomaar spontaan optreedt, willen wij altijd weten. Bij een enkel druppeltje bel je overdag; is het meer dan een inlegkruisje vol, dan bel je altijd direct op het spoednummer. Bewaar dan het inlegkruisje of maandverband waarin het bloedverlies zichtbaar is, zodat wij de hoeveelheid in kunnen schatten.

Borstvoeding

Borstvoeding

f BORSTVOEDINGSFOLDERBorstvoeding wordt wereldwijd als eerste keus voor babyvoeding aangeraden, omdat moedermelk stoffen bevat die het kind tegen infecties en allergieën beschermen.
Daarnaast heeft borstvoeding nog een aantal andere voordelen:

 1. Met borstvoeding groeit je baby goed
 2. Er is een optimale ontwikkeling van hersenen en zenuwstelsel
 3. Je kind maakt minder kans op het ontwikkelen van overgewicht, suikerziekte en maagdarmstoornissen
Ook is het geven van borstvoeding goed voor jezelf:
 1. Je komt na de bevalling makkelijker terug op je oude gewicht
 2. De baarmoeder wordt sneller kleiner waardoor er minder kans is op ontstekingen
 3. Minder kans op bepaalde vormen van kanker

Bijna alle vrouwen kunnen borstvoeding geven. Maar het gaat niet altijd vanzelf. Wij zullen je proberen zo goed mogelijk te ondersteunen met het geven van borstvoeding.
Als je om medische of persoonlijke redenen geen borstvoeding gaat geven of als borstvoeding ondanks goede begeleiding niet lukt, is flesvoeding een goed alternatief.
Uiteraard zullen we altijd je keuze respecteren.

Meer informatie: www.borstvoeding.nl / Borstvoeding en werk

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur

De spier, die de maag moet afsluiten, werkt niet optimaal onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron. Hierdoor kan er maagzuur lekken vanuit de maag naar de slokdarm. Zeker als je maag leeg is, zal je er meer last van kunnen hebben. Eet daarom vaak kleine hoeveelheden zodat de maag niet leeg is en het maagzuur zich kan binden met het te verteren voedsel. Probeer iets te eten waar een melkproduct in zit. Vanillevla en andere melkproducten bevatten calcium; het calcium bindt met het maagzuur waardoor de klachten minder kunnen worden. Ook rijstwafels, stukjes droog brood, soepstengels of pepermunt binden makkelijker met het maagzuur.
Probeer verder die voeding te vermijden waar je last van hebt. Vaak verergeren koolzuurhoudende dranken, koffie, vet eten of sterk gekruid eten de klachten van brandend maagzuur. Bij de apotheek kun je Rennie’s, Antagel of Regla PH kopen. Deze preparaten binden het zuur waardoor je even van je klacht af bent. Deze producten kun je zonder recept bij de apotheek of drogist kopen.

Carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom

Een aantal zwangere vrouwen heeft last van slapende handen en soms een pijnlijke tinteling in handen en vingers. Deze klachten treden meestal ’s nachts op, maar er zijn ook zwangeren die er bij hun dagelijkse werkzaamheden behoorlijk last van hebben. Vooral na het opstaan hebben ze weinig gevoel en krachtsverlies in hun vingers en handen.
De klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in het weefsel van een soort hoesje (tunnel) dat om de zenuwbanen zit en door het polsgewricht loopt tot aan de vingertoppen.
Ook al houd je geen zichtbaar vocht vast, dan kan het toch zijn dat dit vocht in die tunnel (de carpale tunnel) ervoor zorgt dat de zenuwen bekneld raken. Dit kan klachten geven als tintelingen in de vingers, slapende handen en soms zelfs pijn waar je ’s nachts wakker van wordt. Vaak heb je minder kracht in die hand.  Het kan verlichting geven door wisselbaden te nemen en dan te bewegen met de vingers (knijpen in een spons). Ook wil het dragen van skatehandschoenen verlichting geven.
Na de zwangerschap verdwijnen deze klachten meestal volledig, al kan dit wel enkele maanden duren.

Cytomegalovirusinfectie (CMV)

Cytomegalovirusinfectie

Cytomegalovirusinfectie (CMV) is een milde besmettelijke ziekte. Het cytomegalovirus veroorzaakt de ziekte. De ziekte kan door bloedonderzoek vastgesteld worden. Iedereen kan in contact komen met het virus en ziek worden.

Het virus zit in lichaamsvocht (speeksel, bloed, urine, sperma, vaginaslijm en moedermelk) van mensen die het virus bij zich hebben. Het virus blijft na besmetting in het lichaam aanwezig. Het kan soms weer opleven als de weerstand laag is. Mensen kunnen elkaar besmetten.
Bij vrouwen die voor het eerst besmet raken tijdens de zwangerschap, kan de ongeboren baby besmet raken. Zeker kinderen in dagverblijven en crèches en hun ouders/verzorgers. Ook in ruimtes waar veel mensen dicht op elkaar verblijven is het risico groter.

Als een vrouw het virus al bij zich draagt, kan de baby soms besmet worden als het virus weer actief wordt. In beide gevallen is er een kleine kans op aangeboren afwijkingen bij de baby. Voor de zwangere zelf is er bij een infectie met CMV geen extra risico op ernstige ziekte.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van CMV?
De meeste mensen komen als kind al in contact met het virus maar worden daar niet ziek van. Als iemand er last van heeft ontstaan klachten 3 tot 12 weken na de besmetting. Deze klachten zijn vaak heel licht.
- koorts (hoger dan 38 graden)
- vergrote lymfeklieren.

Maatregelen om CMV te voorkomen
Er is geen vaccin en er zijn geen medicijnen om de ziekte te voorkomen.
- Voorkom contact met lichaamsvocht, bijvoorbeeld samen hapje van één lepel eten.
- Was de handen na het verschonen van een kind.
- Was de handen zeker 15 seconden.
- Spoel ze goed af en droog ze af met een papieren handdoekje.

 

Drugs

Drugs

d Folder wat je moet weten over alcohol roken drugs en zwangerschapGebruik van harddrugs (amfetaminen, XTC, heroïne en cocaïne) in de zwangerschap wordt ten zeerste afgeraden. Ook het gebruik van softdrugs wordt in de zwangerschap ontraden, mede omdat ze tegelijk met tabak gebruikt worden.
Harddrugs zijn zeker slecht voor een ongeboren kind. Bij heroïne, cocaïne, amfetaminen en waarschijnlijk XTC raakt het kind ook verslaafd en moet het na de geboorte op de couveuseafdeling afkicken. Vroeggeboorte komt vaak voor en het risico op overlijden vlak voor of vlak na de geboorte is verhoogd. Door zuurstoftekort kan groeiachterstand ontstaan.
Het is belangrijk dat als je drugs gebruikt, je dit vertelt aan ons. Praat er open over en wees niet bang om te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Samen kunnen we kijken welke oplossingen mogelijk zijn. Je wordt mogelijk doorverwezen naar een gynaecoloog; hij/zij zal je zwangerschap dan verder begeleiden.

Eten; de adviezen

Eten; de adviezen

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding is niet verstandig. In het vetweefsel van je lichaam worden schadelijke stoffen opgeslagen. Deze komen vrij als je afvalt. Verse groenten en fruit zijn belangrijke bronnen van vitaminen, mineralen en vezels. Het is belangrijk verse groenten goed te wassen. Aardappelen, (volkoren)brood, rijst en pasta (zoals macaroni) zijn belangrijke energiebronnen. Melk, kaas, eieren, vlees, kip en vis zijn belangrijk voor de calcium- en eiwitbehoeften van het groeiende kind en de moeder zelf. Halvarine, boter, margarine en vette vis voorzien in de behoefte aan vitamine A en D.

 1. In (half)rauw vlees en op ongewassen groenten kan een parasiet voorkomen die toxoplasmose kan veroorzaken. Dit is een infectieziekte die tot aangeboren afwijkingen bij het kind kan leiden. Als je eerder toxoplasmose hebt gehad, ben je mogelijk tegen deze ziekte beschermd. Het advies is voor iedere zwangere: Eet geen rauw of halfrauw vlees of vleeswaren. Was groenten en fruit goed.
 2. Zachte kazen die van rauwe melk zijn gemaakt, zoals brie en camembert kunnen de Listeria-bacterie bevatten. Als de kaas van rauwe niet-gepasteuriseerde melk is gemaakt, staat er meestal op de verpakking “au lait cru”.  Eet deze dan niet!
  Ook kan Listeria groeien in rauwe kip, rauwe vis en rauw vlees die lang in de koelkast bewaard worden. Bewaar rauwe producten dus zo kort mogelijk en koop ze liever vers. Listeria is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken.
  Voorverpakte (vacuümverpakt) gerookte zalm kan de listeria-bacterie bevatten.
 3. Wees zuinig met suiker en snoep niet overmatig. Het zijn veel calorieën en overtollige kilo’s gaan er niet altijd even gemakkelijk af na de bevalling. Voor dieetadviezen en/of begeleiding bij een diëtiste werken wij samen met mevrouw Tsjollyn Kuperus, telefoon: 0566-653388, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij houdt op diverse locaties spreekuur.
 4. In orgaanvlees zoals lever en paté zit veel vitamine A. Teveel vitamine A kan aangeboren afwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kind. Eet daarom geen orgaanvlees en niet meer dan een keer per week leverproducten als leverworst en leverpastei.
 5. Het voedingscentrum adviseert aan zwangeren vanaf de derde maand extra Vitamine D (400 IE of 10 microgram per dag) in te nemen.
  Bekijk voor uitgebreidere informatie de volgende link op:
  http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-gezondheid/zwangerschap-en-kind.aspx

Foliumzuur

Foliumzuur

Het advies is om dagelijks 0.5 mg foliumzuur te nemen als je zwanger wilt worden tot en met de 10e week van de zwangerschap.
Foliumzuur heeft een positieve invloed op de ontwikkeling (sluiting) van de neuraalbuis, waaruit zich tijdens de embryonale periode de hersenen en het ruggemerg ontwikkelen. De kans op een open ruggetje (spina bifida) is dan kleiner.
Foliumzuur is een B vitamine die onder andere voorkomt in bladgroentes, noten, eieren, vlees, vis, volkorenbrood en bananen.
Foliumzuur kan je in tabletvorm kopen bij de drogist of apotheek. Ook de multivitamines, specifiek voor zwangere vrouwen, bevatten de juiste dosering foliumzuur.

Haargroei

Haargroei

Onder invloed van zwangerschapshormonen krijg je een versterkte haargroei.

Soms groeit het ook op plaatsen waar het eerder niet was opgevallen.

Na de zwangerschap zal dit geleidelijk weer verdwijnen.

Harde buiken

Harde buiken

Met harde buiken worden samentrekkingen van de baarmoeder bedoeld. De baarmoeder is een grote spier die, ook als je niet zwanger bent, regelmatig samentrekt. Dit merk je niet altijd op.
Naarmate de baarmoeder groter wordt en van binnenuit opgerekt wordt door de groter wordende vruchtzak met het kind, kan je steeds meer harde buiken krijgen. Dit is een normaal verschijnsel zolang deze niet pijnlijk zijn en er geen regelmaat in zit van vaker dan 10-15 minuten.
Aan het einde van de dag zul je er meer last van kunnen hebben, een teken van het lichaam om het wat rustiger aan te doen.
Als je door de dag genomen pijnlijk harde buiken met een regelmatige frequentie hebt, neem dan altijd contact met ons op.

Jeuk

Jeuk

Sommige vrouwen hebben last van jeuk in de zwangerschap ten gevolge van hormonale beïnvloeding van de leverfuncties. Dit kan jeuk geven. Dit wil niet zeggen dat je lever niet goed werkt!!
Mentholpoeder, Cardiflor van VSM en vooral niet te warm douchen kan wat verlichting geven. Ook aftersun kan een verlichting tegen de jeuk zijn. Meld het wel altijd op het spreekuur.
Als de baby geboren is, verdwijnt deze jeuk weer vanzelf.

Koortslip

Koortslip

Een koortslip (herpes simplex virus) is een virusinfectie van de huid op of nabij de lippen. De klachten beginnen typisch met plaatselijke jeuk en branderigheid van de huid. De huid zwelt op, wordt rood en vervolgens ontstaan kleine blaasjes. Na enkele dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Na ongeveer 10 dagen is de lip weer helemaal genezen. Kenmerkend voor een koortslip is dat het met enige regelmaat terugkomt. De infectie wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Het herpesvirus in de koortslip is zeer besmettelijk. Het virus is aanwezig in de blaasjes en de verse korstjes en kan door zoenen of ander lichaamscontact worden overgebracht. Zo kunnen ook het oog, de neus of de geslachtsorganen besmet raken. Wanneer de huid genezen is kan er geen virus meer worden overgedragen.
Het virus houdt zich schuil in de zenuwbanen van de huid, en kan vanuit deze plaats weer toeslaan. Omdat het virus zich steeds weer terugtrekt in dezelfde zenuw, komt de koortslip ook typisch steeds op dezelfde plaats terug. Oorzaken van hernieuwde infecties zijn o.a. daling van de weerstand (zwangerschap en bevalling), ziekte (koorts!) en verbranding in de zon.
Een koortslip is lastig en pijnlijk maar is in principe niet gevaarlijk voor degene die de koortslip heeft. In de zwangerschap kan het voor de ongeboren baby geen kwaad maar als de baby geboren is, is een herpes infectie wel zeer gevaarlijk. Vermijdt lichamelijk contact tussen je kind en iemand die een koortslip heeft.

Kraamzorg

Kraamzorg

De kraamverzorgende assisteert de verloskundige tijdens een thuisbevalling. Vervolgens zal zij in de eerste 8 dagen vanaf de bevalling (de kraamtijd) de directe zorg voor moeder en kind op zich nemen. Dit is ook het geval wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen. Kraamzorg moet je tijdig in de zwangerschap regelen, liefst voor de 16e zwangerschapsweek. Neem contact met ons op voor informatie over kraamzorginstellingen waar je je kunt aanmelden.

Lage rugpijn

Lage rugpijn

Naarmate de zwangerschap vordert, rekken de banden en spieren van de buik steeds verder uit. Je bent dus aangewezen op de spieren van je rug. Daardoor wordt je rug overbelast en krijg je lage rugpijn. Let op een goede houding. Bespreek je klachten tijdens het spreekuur zodat we je gepaste adviezen kunnen geven.

Leefregels

Leefregels

Over het algemeen kun je, wanneer je zwanger bent, alles blijven doen wat je ook deed toen je niet zwanger was, zoals werk, sport, seks en autorijden. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, naar je lichaam luistert en de volgende leefregels in acht neemt:

 1. Probeer in de zwangerschap zoveel mogelijk contact met de volgende stoffen te vermijden: verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen, chemicaliën (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen) en lasergames. Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend. Voor de zekerheid kan je beter geen soorten gebruiken waar loodhoudende oplosmiddelen in zitten.

 2. Bij het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin is het belangrijk handschoenen te dragen. In uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken.

 3. De beleving van seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen voelen zich juist extra aantrekkelijk en hebben meer zin in vrijen dan gebruikelijk; anderen ervaren het tegenovergestelde. Klachten als moeheid of misselijkheid staan soms zin in seks in de weg. Pijnlijke, gespannen borsten kunnen bij seksuele opwinding nog pijnlijker worden. Er kan meer behoefte aan intimiteit en aanraking bestaan dan aan geslachtsgemeenschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van seksualiteit. Geslachtsgemeenschap kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken. Alleen bij bloedverlies of gebroken vliezen wordt gemeenschap afgeraden.
  Problemen met seksualiteit kun je altijd met ons bespreken. Dit geldt ook voor vervelende seksuele ervaringen in het verleden of moeite hebben met een inwendig onderzoek. Bespreek dit met ons, zodat wij hier rekening mee kunnen houden.

 4. Pas bij sporten het tempo aan. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt beoefenen. Sporten zoals hockey waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Voor al deze dingen geldt: doe wat je altijd deed, maar verminder of stop wanneer je merkt dat het klachten geeft of wanneer het je meer vermoeit dan normaal. Probeer ook liever niet meer inspanning te leveren dan vóór de zwangerschap. Zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt.

 5. Als je zwanger bent, kan je gerust op vakantie gaan. Zorg er wel altijd voor dat je je zwangerschapskaart bij je hebt. Doorgaans wordt aangeraden een vakantiebestemming te kiezen waar goede medische zorg aanwezig is, mochten zich onverhoopt complicaties voordoen. In verre, tropische landen is dit niet altijd het geval. Bovendien kun je onder primitieve omstandigheden wat gemakkelijker een infectieziekte oplopen die gepaard gaat met bijvoorbeeld hoge koorts of diarree.
  Tegen vliegreizen bestaat uit medisch oogpunt geen bezwaar. Vliegmaatschappijen willen meestal geen zwangere vrouwen na 32-34 weken zwangerschapsduur vervoeren, omdat ze geen bevalling in de lucht willen riskeren. Als je voor die termijn een vliegreis gepland hebt, vraag ons dan om een zwangerschapsverklaring. Zo kan je op de luchthaven aantonen hoe ver je zwangerschap gevorderd is.
  Vakanties op grote hoogte worden ontraden. Door de afnemende zuurstofspanning van de lucht is er minder zuurstof beschikbaar. Het advies is om niet langdurig hoger dan 2000 meter te verblijven.

Minder leven voelen

Minder leven voelen

e Jouw zwangerschap Je baby voelen bewegenVanaf de 28e zwangerschapsweek zal je kind een patroon gaan ontwikkelen in de bewegingen. Gemiddeld zal een kind 10 keer per dag bewegen, maar dit is voor elke zwangerschap anders. Wat voor jou een normaal patroon is vanaf de 28e week, zal gedurende de hele zwangerschap gelijk moeten blijven. Wanneer je kind plots minder beweegt dan je gewend bent, dan is dat zeker een reden om ons te waarschuwen. Zorg dat je iets eet en ga 2 uur op je linker zij liggen. Indien het kind binnen 2 uur nog steeds niet (goed) bewogen heeft, wacht dan niet af, maar neem nog diezelfde dag even contact op met ons op het spoednummer, liefst voor 17.00 uur. Wij zullen naar het hartje luisteren en je voor een extra controle naar het ziekenhuis sturen. Meestal is er niets aan de hand, maar soms is er toch een probleem; wanneer het kind om een of andere reden minder voedingsstoffen en zuurstof via de placenta krijgt, gaat hij minder bewegen om zo minder zuurstof en voedingsstoffen te verbruiken. In het ziekenhuis zal er om die reden een CTG gemaakt worden: de hartslag van het kind wordt gedurende minimaal een half uur geregistreerd. Het hartslagpatroon van het CTG geeft informatie over de toestand van het kind: gaat het om zuurstofnood of, wat veel vaker voorkomt, een wat luie dag van het kind. Soms zal er ook een echo gemaakt worden om de ligging van het kind te beoordelen. Vaak heeft het kind tijdelijk een andere ligging aangenomen, waardoor zijn bewegingen minder goed te voelen zijn. Ook als je harde buiken hebt, kan het zijn dat je het kind minder goed voelt bewegen.

Misselijkheid

Misselijkheid

Vroeg in de zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid. Dat komt door een hormoon die ervoor zorgt dat de zwangerschap goed ontwikkelt (HCG- hormoon). Na ongeveer drie maanden wordt het werk van het HCG-hormoon overgenomen door andere hormonen en verdwijnt de misselijkheid in de meeste gevallen.
Kleine lichte maaltijden verspreid over de dag kunnen de misselijkheid verminderen. Neem, als je ‘s ochtends wakker wordt, voor je opstaat ontbijtkoek, liga of iets dergelijks en sta daarna op. Vaak ben je dan minder misselijk.
Indien de misselijkheid zo erg is dat je geen drinken meer binnenhoudt en je veel minder kan plassen of de urine is donkerder van kleur, neem dan contact met ons op.
Ook kan de huisarts een medicijn voorschrijven zodat de misselijkheid iets minder wordt. Indien je veelvuldig braakt, is dit medicijn ook in zetpillen voor te schrijven.

Moeder voor Moeders

Moeder voor Moeders

Tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap bevat de urine van een zwangere vrouw een hormoon dat voor sommige vrouwen onmisbaar is om ook zwanger te worden. Moeders voor Moeders verzamelt deze urine en maakt daar een geneesmiddel van. Ook als je werkt, kan je meedoen. Omdat alle beetjes helpen, help je al met de urine die je inzamelt op de momenten als je thuis bent. Aanmelden voor deelname kan al vanaf dat je overtijd bent (uiterlijk in de 11e week van de zwangerschap). Een informatrice komt dan bij je langs voor verdere informatie.
Kijk voor meer informatie op de site van www.moedersvoormoeders.nl .

Moeheid

Moeheid

In het begin van de zwangerschap ben je vooral moe door de veranderde hormoonhuishouding. Ook kost het groeien van de baby erg veel energie van je eigen lichaam. Het beste is er maar aan toe te geven: vroeg naar bed, een dag vrij en wat leuke dingen doen. Extreme vermoeidheid kan ook duiden op een daling van het ijzergehalte. Wij controleren daarom het ijzergehalte tijdens de zwangerschap. Bij een ijzertekort krijg je zonodig medicijnen voorgeschreven.

Roken en zwangerschap

Roken en zwangerschap

d Folder wat je moet weten over alcohol roken drugs en zwangerschapRoken in de zwangerschap brengt duidelijke risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving kan een nadelige invloed op de zwangerschap hebben. In sigaretten zitten schadelijke stoffen. Ze zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor een verminderde zuurstof- en voedingstoffentoevoer naar het kind.
Als gevolg van de verminderde doorbloeding en de afgenomen zuurstoftoevoer bestaat het risico dat de baby minder goed groeit. Kinderen van rokende moeders hebben daarom vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker vroeger geboren dan kinderen van niet-rokers. Tijdens hun eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan de luchtwegen. Er zijn aanwijzingen dat wiegendood vaker voorkomt wanneer er in de omgeving van de baby gerookt wordt.
Het advies aan beide ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd zo veel mogelijk rokerige ruimten. Stoppen is voor velen moeilijk. Toch is stoppen beter dan minderen: zo voorkom je dat je terugvalt in de oude gewoonte.
Meer informatie vind je op de algemene site van Stivoro/Trimbos.
Lees op www.babyfit.nl over de risico’s van roken voor het (ongeboren) kind.

 

Spataderen

Spataderen

Spataderen worden veroorzaakt door het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat de wanden van de bloedvaten verslappen. Ook zorgt dit hormoon ervoor dat de klepjes die in de aderen zitten, niet zo goed meer werken. Doordat de vaatwand verslapt, kan het vat gaan uitzetten. Als de kleppen niet goed meer werken, stroomt er iets bloed terug in de benen (in plaats van richting het hart). Tezamen zorgt dit ervoor dat je spataderen kunt krijgen.
Ter voorkoming van spataderen is het belangrijk dat je de doorstroming van de benen bevordert.
Tip: Zit niet met de benen over elkaar en beweeg de voeten regelmatig als je lang zit. Probeer niet te lang stil te staan, als je staand werk doet, maak dan regelmatig loopbewegingen.
Laat ons weten dat je spataderen hebt, wij kunnen dan beoordelen of het nodig is dat je steunkousen gaat dragen.
Vaginale spataderen komen ook voor, dit kan vaak een heel vervelend gevoel geven.
Tip: Als je ’s middags gaat rusten, neem dan een koude washand en druk die tegen de vaginale spataderen aan, dit zorgt ervoor dat de druk afneemt en de pijn vermindert. Vaginale spataderen zijn geen belemmering voor een normale bevalling.

Spierkrampen

Spierkrampen

Door verminderde doorbloeding van de benen kan je spierkrampen krijgen. De oorzaak is niet geheel duidelijk, mogelijk is er sprake van een gebrek aan fosfor of kalk. Rek hiervoor de spieren op en masseer ze, vooral voordat je gaat slapen. Mogelijk kunnen magnesiumtabletten of vitamine B-complex helpen.

Stuitligging

Stuitligging

j STUIT NEDERLANDSDe meeste kinderen liggen rond de achtste maand met het hoofd naar beneden.Dat noemen we de ‘hoofdligging’. Dat is voor een kind de meest natuurlijke ligging om geboren te worden. Bij 3-4% van de zwangerschappen is dit niet het geval en ligt het kind in stuitligging. Deze brochure geeft u informatie over wat dit betekent.

Vaginale infecties

Vaginale infecties

Een schimmelinfectie (candida) is de meest voorkomende vaginale infectie. Naast de vagina kunnen ook de schaamlippen geïrriteerd zijn. Klachten die bij een candida-infectie kunnen optreden zijn: jeuk en/of een branderig gevoel, witte soms klonterige afscheiding, de schaamstreek kan rood zijn en soms is er ook een branderig gevoel bij het plassen.
In de zwangerschap ben je extra gevoelig voor een candida-infectie. Dit heeft geen gevolgen voor de zwangerschap. Wel kan het kind tijdens de baring geïnfecteerd raken, de baby krijgt dan spruw (witte aanslag en blaasjes in de mond). Spruw is zeer hinderlijk voor de baby. Het is dus zeker belangrijk om een schimmelinfectie te laten behandelen door de huisarts. Behandeling vindt plaats door tabletten die of ingebracht moeten worden in de vagina of worden ingenomen (oraal) of een combinatie van crème en tabletten. Ervaring wijst uit dat dit er toe kan bijdragen dat vrouwen minder gevoelig worden voor schimmelinfecties.

Verlof

Verlof

Iedere vrouw heeft wettelijk recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Meestal gaat dit verlof 6 weken voor de uitgerekende datum in en loopt het tot en met 10 weken na de daadwerkelijke bevallingsdatum.
Als je eerder bevalt, dan blijft de duur van het verlof 16 weken; beval je later, dan wordt het verlof ook automatisch langer. Je kunt het zwangerschapsverlof enigszins flexibel opnemen door bijvoorbeeld wat later te stoppen met werken. Ook kun je het uitbreiden met vakantiedagen. Uiteraard is het van belang om dit tijdig met je werkgever of uitkerende instantie te bespreken en vast te leggen. Bespreek met je werkgever ook de mogelijkheden van ouderschapsverlof.
Kijk ook op de site van het ministerie van SZW: Zwangerschaps- en bevallingsverlof en ouderschapsverlof

Zwangerschapsverklaring

Zwangerschapsverklaring

Je werkgever zal om een zwangerschapsverklaring vragen. Dit is een door ons ondertekende verklaring waarop de vermoedelijke bevallingsdatum vermeld staat. Deze verklaring is nodig voor jouw zwangerschaps- en bevallingsverlof. Je hoeft ons voor ondertekening niet apart te bellen, wij doen dit tijdens het spreekuur.