Brochures

Brochures

 

Op dit gedeelte van de website staan de brochures die van belang zijn voor-, tijdens en na uw zwangerschap. 

 

Zwanger

zwanger

Je bent zwanger en dat is iets heel bijzonders. Waarschijnlijk heb je vragen over de zwangerschap en controles. Welk onderzoek kun je verwachten bij je bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog? Zijn er nog andere onderzoeken? Hoe zit het met voeding, medicijngebruik, sport en werk? In deze folder lees je over al deze onderwerpen. De meeste vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met klachten die bij de zwangerschap horen. Ook daarover lees je meer in deze folder.

Combinatietest / Screening op Downsyndroom

niptVeel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heeft u in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte uw kind te laten onderzoeken.

Zo kunt u laten onderzoeken hoe groot de kans is op een kind met downsyndroom (trisomie 21). Ook kunt u informatie over trisomie 18 (edwardssyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom) krijgen, tenzij u deze informatie niet wilt weten.

Meer informatie in de folder

Informatie over de 13 & 20 wekenecho 

13 20 weken echoVeel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Dat is begrijpelijk. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Deze brochure geeft u (en uw partner) informatie over de 20 wekenecho. Met de 20 wekenecho wordt gekeken naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Ook kijkt de echoscopist naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Dit onderzoek maakt deel uit van prenatale screening.

Wat je moet weten over alcohol roken drugs en zwangerschap 

d Folder wat je moet weten over alcohol roken drugs en zwangerschap

Deze brochure is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over roken en alcohol rondom de zwangerschap. Voor zwangere vrouwen en hun partners. En voor mannen en vrouwen die een kind willen en zich goed willen voorbereiden op een zwangerschap.

Achterin de brochure staat een kennisquiz over roken en drinken.

 Rookvrij zwanger - informatie video

 

Waarom is roken zo schadelijk als je zwanger bent? Heeft roken invloed op je vruchtbaarheid? Moeten mannen ook stoppen? Wanneer moet je stoppen en hoe? In deze video wordt dit alles in begrijpelijke taal uitgelegd en komen ook (aanstaande) moeders zelf aan het woord.
De video is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) , in samenwerking met De Friesland, Hartstichting, Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) & de Verloskundige en de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde (NVK).

Jouw zwangerschap Je baby voelen bewegen 

e Jouw zwangerschap Je baby voelen bewegenHet voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd.
Waarom is leven voelen belangrijk? Je baby krijgt voeding en zuurstof via de placenta (moederkoek). Als de werking van de placenta minder wordt, kan de conditie van je kind achteruit gaan. Het zal minder gaan bewegen. Het is belangrijk dat je de bewegingen van je baby voelt zoals jij dat gewend bent. Als je merkt dat je baby rustiger wordt of anders beweegt dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. In deze folder krijg je informatie over de normale bewegingen van je baby in de zwangerschap en wat je moet doen als je baby minder of anders beweegt.

Borstvoeding 

f BORSTVOEDINGSFOLDERMoedermelk is goed voor je kind. Er zitten veel gezonde stoffen in. Je baby profiteert het meest als hij ten minste zes maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt. Borstvoeding geven is ook goed voor jouw gezondheid. Borstvoeding moet goed op gang komen in je kraamtijd. Het is belangrijk dat je je kind goed leert aanleggen en dat je hem leert kennen.
Lees er meer over in deze folder.

Bescherm je pasgeboren baby tegen kinkhoest

kinkhoestWist je dat baby’s de eerste maanden niet beschermd zijn tegen kinkhoest?
En dat kinkhoest juist voor baby’s heel ernstig kan zijn? Met een vaccinatie tijdens je zwangerschap kun je je kindje meteen vanaf de geboorte beschermen.
Meer weten?
Lees de flyer of ga naar www.rivm.nl/kinkhoestprik-zwanger 

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor?

g Jou bevalling hoe bereid je je voor NEDERLANDSEen bevalling is niet niks. Sterker: bevallen is erg spannend. Vooral als het je eerste kindje is. Maar ook bij een tweede of volgende kindje weet je natuurlijk nooit hoe het dit keer zal gaan. Wanneer gaat het beginnen? Hoe zul je reageren op de weeën? Elke bevalling is anders en elke vrouw beleeft het op haar eigen manier. Hoe jij je voelt als je kindje geboren wordt, kan dus niemand je vertellen. Wel wat er tijdens een bevalling met je gebeurt en hoe je je daar zo goed mogelijk op kunt voorbereiden. Daarover gaat deze folder. Een paar dingen die handig zijn om nu alvast te weten en te doen, zetten we daarin voor je op een rij. Zodat je meer controle hebt en het vertrouwen hebt dat je de bevalling aankunt.

In deze folder vind je alvast antwoord op een paar veelgestelde vragen over bevallen.

Welke houding past bij jou?

h welke houding past bij jou NEDERLANDSJij bepaalt in welke houding je straks je kindje op de wereld wilt zetten. Het is jouw bevalling. Als je je bevalhouding(en) zelf kiest, heb je meer controle. Dat voelt goed. Veel vrouwen kijken dan achteraf met een beter gevoel op hun bevalling terug.

Meer informatie in de folder.

Hoe ga je om met pijn? 

i Volledige folder pijn herziening okt 2014Nu je zwanger bent, heb je ongetwijfeld veel vragen. Bijvoorbeeld over pijn tijdens de bevalling. Hoe erg zal die zijn? En wat als je er niet tegen kunt? Kun je dan iets tegen de pijn krijgen? Bevallen doet pijn. Daar kan niemand omheen. Maar elke bevalling is anders. Hoeveel pijn jij zult hebben en waar precies, kan niemand voorspellen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om de pijn te verzachten. Met en zonder medicijnen. Thuis, in het geboortecentrum of in het ziekenhuis. Lees in deze folder wat de mogelijkheden zijn. Dat kan je helpen om je straks meer op je gemak te voelen en minder pijn te hebben.

Hoe ga je om met pijn? informatie video ! 

Om je voor te bereiden op de geboorte van je baby kun je je verdiepen in de meest voorkomende pijnbehandelingsmethoden. De voor- en nadelen van de pijnbehandelingsmethoden worden verduidelijkt met animaties.

 

Uitwendige versie en stuitligging

j STUIT NEDERLANDSDe meeste kinderen liggen rond de achtste maand met het hoofd naar beneden.Dat noemen we de ‘hoofdligging’. Dat is voor een kind de meest natuurlijke ligging om geboren te worden. Bij 3-4% van de zwangerschappen is dit niet het geval en ligt het kind in stuitligging. Deze brochure geeft u informatie over wat dit betekent.

 

Screeningen bij pasgeborenen, Hielprik- en gehoorscreening

k Screeningen bij pasgeborenenDeze folder informeert u over de hielprik en de gehoorscreening bij pasgeborenen. U leest hoe deze testen worden uitgevoerd en waar u terecht kunt voor meer informatie.