De voeding van de baby

De voeding van de baby


f BORSTVOEDINGSFOLDERDe baby heeft het tijdens de bevalling zwaar gehad en is daardoor vaak nog misselijk en heeft de eerste 24 uur nog niet veel trek. De baby heeft echter reserves meegekregen via de placenta. Het is dus geen probleem als het kindje de eerste dag niet regelmatig aan de borst gaat of de fles krijgt. Wel is het belangrijk om het aanleggen van de baby toch te stimuleren. Oefening baart tenslotte kunst.

Borstvoeding

Bij borstvoeding wordt geprobeerd de baby binnen een uur na de geboorte aan de borst te leggen. De eerste borstvoeding wordt colostrum genoemd. Colostrum zorgt voor een beschermend laagje aan de binnenkant van de darmen en bevordert de darmflora. Verder bevat deze eerste borstvoeding een hoog eiwit- en vetgehalte waardoor een paar slokjes (minimaal 8 x per dag, beide borsten) al genoeg zijn voor de eerste 24 uur.

Na de geboorte zal de baby op de buik van de moeder wat bijkomen van de bevalling. Dit geet een baby een gevoel van veiligheid en zorgt voor een stabiele lichaamstemperatuur, hartslag en ademhaling. Het huid-op-huidcontact en wat praten zorgen ervoor dat een baby geleidelijk gaat reageren op prikkels en worden diverse reflexen gestimuleerd. De meeste baby's drinken binnen het eerste uur na de bevalling. Dit is een mooie afsluiting van de bevalling! Na die eerste voeding vallen veel baby's in een diepe slaap. Het heeft veel voordelen als de baby de eerste dagen vaak aan de borst kan gaan. Het kan geelzucht, schommelingen van de bloedsuikers, nabloedingen, en stuwingsbeperkend werken.

Meer informatie over borstvoeding: